Dickpicks in je DM? Instagram doet er eindelijk wat aan!

Dickpicks in je DM? Instagram doet er eindelijk wat aan!

Naaktfoto’s, dickpicks en andere erotische afbeeldingen. Als je een Instagram account hebt, is de kans heel groot dat je dit soort ongewenste berichten hebt ontvangen in je Direct Message. Daarom is Meta nu bezig met het ontwikkelen van de nieuwe ‘Nudity Protection’ functie. Deze functie zal ervoor zorgen ongewenste erotisch materiaal wordt weg gefilterd. Echter kun je de functie ook uitzetten, dus de optie om het materiaal te ontvangen en bekijken blijft bestaan.

Je bent opgewonden en ligt alleen in je bed. Via SnapChat krijg je een melding binnen van je vriend(in) of je eens een pikante foto wil doorsturen. Je bent jong en verliefd en denkt niet aan de eventuele gevolgen, dus de zaklamp gaat aan, selecteert een filter en gaat erop los met je camera.

Sexting in Brabant

Sinds de snelle ontwikkeling van smartphones en sociale media, hebben we al jarenlang te maken met het fenomeen sexting; het sturen van naaktfoto’s en -video’s van jezelf via het internet.

Uit cijfers van het onderzoek van de VPNgids blijkt dat 10,6% van alle middelbare scholieren in Noord-Brabant aan sexting doen. Volgens het CBS hebben wij op dit moment 134.083 middelbare scholieren in Noord-Brabant. Dit zou betekenen dat, met deze cijfers, er in Brabant ruim 14.000 leerlingen aan sexting doen. Hierbij moet je bedenken dat deze leerlingen de leeftijd hebben van 12- 18 jaar. Op jonge leeftijd krijgen ze al te maken met het gevaar van internet.

Als een lopend vuur

Veel jonge scholieren beseffen niet dat internet voor altijd is. Alles wat jij doorstuurt aan foto’s en video’s wordt opgeslagen en is ook altijd terug te vinden. Bij shame-sexting wordt het seksueel getinte materiaal doorgestuurd, zonder toestemming van degene die erop staat/staan. Het werkt als een domino-effect en voordat je het weet, gaat het over het hele internet rond. De gevolgen hiervan zijn immens groot.

Over de gevolgen van shame-sexting weet ervaringsdeskundige Francien Regelink alles.

Op haar vijftiende is er van haar een naaktfoto rondgestuurd via de email. Hier heeft ze jarenlang last van gehad. Nu probeert ze met haar ervaring anderen te helpen en het probleem bespreekbaar te maken.

Ondanks dat alle gevaren van sexting bekend zijn, blijven veel (jonge) mensen naaktfoto’s en video’s sturen. Waarom gebeurt dit?

‘’Sexting is een heel erg normaal tegenwoordig en het is ook gezond seksueel gedrag. Alleen kan het op plekken belanden waar het onprettig is. Iedereen komt in een fase waarin ze zich seksueel gaan ontwikkelen en voor die ontwikkeling is sexting heel veilig. Vanuit je eigen slaapkamer zonder dat iemand naar je kijkt of oordeelt. Het is een veilige manier van elkaar ontdekken en ook om jezelf beter te ontdekken. Tuurlijk kan het misgaan. Daar zijn we ons ook van bewust. Toch denk je al gauw ‘Mij gaat dat niet overkomen hoor.’ Maar iedereen kan slachtoffer worden van shame-sexting. Dat komt ook omdat nagenoeg alle apparaten die vaak gebruiken beschikken over een camera. Denk aan laptop, smartphone en tablet.”

Te makkelijk over denken

Daarnaast laat Regelink weten dat mensen veel te makkelijk denken rondom dit fenomeen. “Als het om sexting gaat, dan denken ze dat het bij hen nooit gaat overkomen. De kans dat het gebeurt is ook niet groot, want er is bij sexting hartstikke veel vertrouwen. Alleen als het die ene keer fout gaat, dan pas gaan ze denken: ‘’oh shit, het is mij overkomen”.

Hoe kijk jij naar de nieuwe Instagram functie?

“Het is heel erg tweeledig. Laat ik het zo zeggen dat ik de functie vooral goed vind voor de minderjarige gebruikers, omdat ze op deze manier worden beschermd. Voor volwassenen vind ik dat het niet nodig is.  Sexting is gezond seksueel gedrag en je bent oud en wijs genoeg om je eigen keuzes te maken over het sturen/ontvangen van erotisch materiaal.”

Ook zegt Regelink dat het bij deze tijd hoort. “Onbeperkt internet is onbeperkt lastiggevallen worden. Vandaag de dag ontkom je niet meer aan de confrontatie. We worden wakker en gaan slapen met onze telefoon. Toen mijn foto werd doorgestuurd, bestond er nog geen WhatsApp of andere sociale media. Mijn foto werd via de email verspreidt. Vandaag de dag zijn er veel meer opties en gaat alles ook veel sneller.”

Omgang

Shame-sexting is een ‘sluimerend trauma’, laat Regelink weten. “De foto of video kan, als deze tegen je wordt gebruikt, altijd en overal opduiken. Het is altijd in sluimerstand aanwezig. Het is een gevaar dat op de loer lig en het aller moeilijkste is om een manier te vinden om het trauma te verwerken.”

Francien is nooit gepest met haar naaktfoto, maar ze is er wel veel mee lastig gevallen. Ze vond het enorm vervelend, want ze merkte dat ze compleet machteloos was toen de foto eenmaal rondging. Om haar trauma te verwerken is ze veel gaan praten, boeken gaan schrijven en helpt ze nu andere slachtoffers.

“Aan alle slachtoffers van shame-sexting wil ik meegeven dat het heel belangrijk is om voor jezelf een omgangsvorm te vinden om de gebeurtenis een plek te geven. Dit is heel moeilijk want er komt, vooral bij jonge mensen, veel emotie en schaamte bij kijken. Maar maak je gevoelens bespreekbaar en bedenk: het kan iedereen overkomen, schaam je niet en ga praten met je huisarts!”

“Je kunt naar vrienden gaan om te praten, maar die kunnen jou je rug toekeren. Ga daarom naar iemand toe de je echt vertrouwd en die zich niet tegen je kan keren. Iemand die de situatie kan overzien, zonder te oordelen. Dan is de huisarts dus de veiligste keus. Zij hebben een beroepsgeheim, ze kunnen je advies geven en je ook doorverwijzen als dat nodig is.”

Ontvanger

Je seksueel getinte bericht kan doorgestuurd worden, maar je kunt ook van dit soort berichten ontvangen. Instagrammodel Indra Peereboom ontvangt dagelijks ongewenste berichten in haar Direct Message van Instagram. Het gaat hierbij om tientallen berichten per dag met spam van sekssites en mannen die zich voordoen als ‘sugardaddy’.

Wat doet het met je als je deze berichten ontvangt?

“De berichten van alle mannen die met mij een gesprek proberen aan te knopen, doen mij niets. De seksueel getinte berichten vind ik enorm hinderlijk en het wekt ook een gevoel van irritatie op, maar het houdt mij niet tegen om Instagram te gebruiken.”

Indra denkt dat de nieuwe Instagram functie al veel gaat helpen, maar volgens haar zou Meta nog iets anders kunnen doen om ongewenste berichten tegen te gaan: “Ze kunnen nóg beter de fake accounts gaan filteren en ervoor gaan zorgen dat alle robot-accounts worden herkend en ook gelijk worden verwijderd.”

Functie

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe functie van Instagram ingaat. Wél is het belangrijk om erover na te denken of je de functie gaat instellen of niet. Het gaat namelijk wel om je privacy en veiligheid.