Heb jij nog seksuele voorlichting nodig?

Heb jij nog seksuele voorlichting nodig?

‘Doe die condoom maar om de banaan heen’, wordt er gezegd in de klas. De jongeren volgen trouw hun leraar op. Hierna wordt het verhaal vervolgd over het hebben van een soa en dat je een condoom altijd moet gebruiken om niet zwanger te worden. Maar betekent dat wel dat de onderwerpen genot, Tinder en jouw erogene zones worden besproken? En wat is de invloed van het hebben van ‘slechte’ seksuele voorlichting op de middelbare school voor studenten? Want weet jij als student nog wel iets van de seksuele voorlichting die je hebt gehad?

Seksuele voorlichting op de middelbare school

Middelbare scholen kunnen zelf kiezen hoe ze seksuele voorlichting invullen. Sommige scholen doen mee aan themaweken en andere scholen niet. De voorlichting wordt vaak gegeven tijdens de biologieles en gaat vaak niet verder dan de anatomie en de seksuele gezondheid. Volgens een onderzoek van het kenniscentrum Rutgers worden de onderwerpen seksuele identiteit, grenzen, genot en sexting vaak overgeslagen.

Eslin Hansma is student Bedrijfskunde en ook zij vindt dat er tijdens seksuele voorlichting heel weinig wordt gesproken over deze onderwerpen: ‘Ik kan me niet eens herinneren hoe ik seksuele voorlichting heb gehad en waar we over hebben gesproken. Wat ik alleen nog weet is dat we een condoom over een banaan moesten doen, maar over het genot van bijvoorbeeld de clitoris is nooit gesproken.’

Ook volgens ons onderzoek via het platform GiGaBrabander laten de cijfers zien dat studenten vinden dat ze niet de goede seksuele voorlichting hebben gehad op de middelbare school. De meerderheid van de studenten die wij bij dit onderzoek hebben betrokken heeft dat aangegeven.

Gevolgen voor studenten

Mandy Klerkx is opleidingscoördinator van de lerarenopleiding Biologie op de Fontys Hogeschool in Tilburg, waar zij ook seksuele voorlichting geeft. Klerkx vindt dat elke studie moet zorgen voor seksuele voorlichting voor studenten, omdat de gevolgen van het hebben van ‘slechte’ seksuele voorlichting groot kunnen zijn. ‘Op dit moment is de invloed van de media namelijk heel erg groot’, zegt Klerkx. Er is op het internet namelijk heel erg veel informatie wat niet kloppend is, bijvoorbeeld informatie over voorbehoedsmiddelen. ‘Dit kan gevaarlijk zijn voor studenten en jongeren als ze niet op een verantwoordelijke manier seksuele voorlichting hebben gehad.’

Seksuele voorlichting op het hbo

Tijdens de lessen van Klerkx gaat het over de positieve kanten van seksualiteit, waarbij ook aandacht is voor thema’s als diversiteit en fijne seks. ‘Het is zo belangrijk om een open gesprek hierover te voeren, door studenten bijvoorbeeld in gesprek te laten gaan over wat wel en niet acceptabel is,’ zegt zij.

Vooral voor de studenten van de lerarenopleiding Biologie is het belangrijk om goede seksuele voorlichting te krijgen. Zij moeten namelijk de seksuele voorlichting gaan geven op de middelbare scholen. Het verschil is nu namelijk te groot tussen de verschillende scholen: de ene school heeft een heel uitgebreide voorlichting en op de andere school duurt het maar een uurtje.

Het is door de studenten heel positief ontvangen. Ze voelen zich veilig om vragen te stellen en er is een goeie mix tussen serieuze thema’s en grappige thema’s. Daarom wil Mandy Klerkx hier nog lang mee doorgaan en hoopt dat dit op meerdere opleidingen normaal gaat worden.