Je eigen Brabantse worstenbroodjes maken!

Je eigen Brabantse worstenbroodjes maken!

Weet je nog die goede oude tijden dat een worstenbroodje nog maar 1 euro kostte? Vergeet het maar. Tegenwoordig hebben we te maken met een hyperinflatie. Met jouw duo-geld kun je steeds minder kopen doordat de inflatie nu maar liefst twaalf procent is. Twaalf procent meer betalen voor alles, dus ook voor jouw lekkere Brabantse worstenbroodje. Dit is natuurlijk te gek voor woorden! Wij laten aan jullie zien hoe je zelf, veel goedkoper, een lekker worstenbroodje kunt maken.  

(Dit recept is voor twintig worstenbroodjes)

Volgens de Bakkende Brabanders heb je dit nodig voor het deeg:

– 500 gram bloem

– 300 ml water

– 10 gram zout

– 10 gram suiker

– 50 gram roomboter

– Zakje gist

Dit heb je nodig voor het gehakt:

– 800 gram gehakt (varkensgehakt of half om half)

– 1 ei

– 1 beschuit verpulverd (of paneermeel)

– Theelepeltje zout

– Theelepeltje peper

– 2 theelepels mosterd

Overige benodigdheden:  

  • Oven voorverwarmd op heetste stand 
  • Bakplaat 
  • Bakpapier 
  • Keukenmachine met deeghaak (mengen met de hand kan ook) 
  • Kwastje om broodjes mee te bestrijken 
  • Weegschaal 
  • 2 eieren voor het bestrijken  

Laten we beginnen!  

Stap 1  

Meng alle ingrediënten voor de gehaktvulling en verdeel deze daarna in gelijke porties. Leg de worstjes afgedekt met folie in de koeling.  

Stap 2  

Meng alle ingrediënten voor het brooddeeg samen. Meng dit met deeghaken ongeveer zes minuten tot een elastisch deeg. Is het deeg te droog? Kun je wat boter of water toevoegen. Leg het deeg ongeveer tien minuutjes afgedekt met folie in een kom op een warme plek.  

Stap 3  

Verdeel het deeg in gelijke porties. Dit doe je door er gewoon stukjes van af te snijden. Denk aan stukjes deeg van 40 à 50 gram. Rol de stukjes deeg uit met een deegroller. Het is belangrijk dat het deeg de lengte van het worstje wordt.  

Stap 4  

Haal de worstjes uit de koeling en leg ze op het deeg. Zorg ervoor dat de deegranden aan elkaar plakken en het worstje helemaal bedekt is. Pak een bakplaat en doe daar bakpapier op. Leg de broodjes met de naad van het deeg naar beneden en laat ze een uur op de bakplaat rijzen. 

Stap 5  

Meng een eierdooier, een heel ei, een eetlepel water en een snuf zout samen. Bestrijk hiermee de worstenbroodjes en laat het een paar minuten rusten. Ondertussen kun je de oven alvast voorverwarmen op 200 graden. 

Stap 6  

Bak de worstenbroodjes voor tien minuten in een oven. Laat ze even afkoelen, pak een servet erbij en smullen maar! 

 

Feitjes  

  • Worstenbroodjes bleken vroeger een slimme vinding te zijn om je slachtafval te verwerken. Brooddeeg eromheen en niemand zag wat van de kwaliteit van het vlees
  • Wisten jullie al dat Giel Vermeulen uit Heusden in 2022 is verkozen tot de beste worstenbroodjesbakker van Brabant? Met zijn speciale deeg en machine was het een eitje om de trofee binnen te slepen.