De nationale dag van de koffie: alle feiten en fabels die de échte koffiedrinkers moeten weten!

De nationale dag van de koffie: alle feiten en fabels die de échte koffiedrinkers moeten weten!

De vierde dinsdag van september is Nationale Koffiedag. Wij als Nederlanders zijn échte koffiedrinkers. Dit blijkt ook uit onderzoek van de Coffee Consumption in Europe, want daarin staat dat de gemiddelde Nederlander 5,1 kilo koffie per jaar drinkt. Daarom lijkt het ons handig om wat feiten en fabels over koffie voor jullie op een rijtje te zetten!

1. Vijf koppen koffie per dag drinken is, voor een volwassen persoon, gezond

Dit is een FEIT. Volgens het onderzoek naar veiligheid van cafeïne dat de European Food Safety Authority heeft uitgevoerd past 3 tot 5 koppen koffie per dag drinken in een goed gevarieerd voedingspatroon en actieve leefstijl. Een volwassen persoon mag tot 400mg cafeïne per dag nuttigen. In een kop zwarte koffie zit tussen de 56 en 85 milligram cafeïne, maar vergis je niet dat ook in chocolade, thee en energydrank cafeïne zit. Reken zelf maar uit hoe jij je cafeïneconsumptie per dag gaat verdelen.

2. In 2022 drinkt de gemiddelde Nederlander 3,8 kopjes koffie per dag

Dit is een FEIT, dat blijkt uit het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek van branchevereniging Koffie en Thee Nederland. Dat betekent dat een persoon, om en nabij, 1400 koppen koffie per jaar drinkt. In 2020 dronken wij trouwens meer koffie dan nu. Toen was het gemiddelde 4 kopjes koffie per persoon per dag. Dit komt neer op een jaarlijkse consumptie van ongeveer 1460 kopjes koffie per persoon. Het verschil is dus nihil.

3. In een kop zwarte koffie zitten 10 calorieën

Dit is een FABEL. Volgens het voedingscentrum zit er in een kop zwarte koffie van 125 milliliter 1 calorie. Op het moment dat je melk en suiker gaat toevoegen dan gaat de hoeveelheid calorieën, koolhydraten en suikers natuurlijk wel naar boven. Een normale zwarte kop koffie is dus helemaal niet slecht.

4. 70% van de Nederlanders drinkt dagelijks koffie 

Dit is een FABEL. Uit het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek blijkt dat niet 70, maar 63% van de Nederlanders dagelijks koffiedrinkt.

Wat dan wel opvallend is, is dat ondanks dat maar 63% dagelijks koffiedrinkt, wél 79% van de Nederlanders wekelijks koffiedrinken.

5. Je wordt verslaafd aan cafeïne als je koffiedrinkt

FABEL. Een person mag 3mg cafeïne per kilo lichaamsgewicht nuttigen. Zolang jij jezelf aan deze norm houdt, is er niks aan de hand. Bij deze norm wordt namelijk je verslavingsgevoelige hersengedeelte nog niet gestimuleerd en raak je ook niet verslaafd aan de cafeïne in koffie.

Voor de informatie in dit artikel hebben we gebruik gemaakt van informatie van Kenniscentrum Koffie & Gezondheid en branchevereniging Koffie & Thee Nederland.