Energietoeslag: heb jij er recht op?

Energietoeslag: heb jij er recht op?

Vind jij het soms ook moeilijk om rond te komen als student? Ga je ook steeds meer lenen door de inflatie? Ben je zelf ook korter aan het douchen omdat de energieprijs steeds hoger wordt? Dan ben je niet de enige.

Door de enorme toename van de energieprijs komen steeds meer studenten in de problemen. Er wordt hierdoor op 1 januari een maximumprijs ingevoerd voor gas en stroom, wat de studenten wel wat vooruit kan helpen.

Ook maakt het kabinet veel geld vrij voor energietoeslagen, maar daar komt de student niet in aanmerking voor. Wel hebben de steden Zwolle, Den Haag, Nijmegen, en Tilburg per student 1.300 euro vrijgemaakt en besloten de studenten wat te helpen.

Tilburg en Rotterdam

Tilburg heeft er dus voor gekozen om wel geld vrij te maken voor studenten die een energietoeslag nodig hebben. Volgens Tom Daelman, bestuurswoordvoerder van de gemeente Tilburg, is er genoeg geld om ook studenten te betrekken bij de energietoeslag. Dit komt omdat de gemeente Tilburg een goed beeld heeft in het uitrekenen van hoeveel mensen het daadwerkelijk nodig zouden hebben. ‘’Wij willen als gemeente geen groepen uitsluiten van een energietoeslag, dus ook studenten niet. We kunnen beter de schuldhulpverlening voor zijn, want voorkomen is beter dan genezen’’, aldus Daelman.

Rotterdam heeft er juist voor gekozen om geen geld vrij te maken voor de studenten. De reden hiervoor is dat het Rijk heeft besloten studenten uit te zonderen van de energietoeslag, dus daar willen ze zich ook aan houden. ‘’Rotterdam heeft daarom geen middelen beschikbaar gesteld gekregen voor het uitkeren van energietoeslag aan studenten’’, zegt Rachida Bouali van de Gemeente Rotterdam.

Studenten en criteria

Mara is student psychologie in Rotterdam. Zelf wilde ze heel erg graag energietoeslag aanvragen, maar dat is nu nog niet mogelijk. ‘Het is lastig voor mij nu, want ik weet dat ik weer in geldproblemen kom als ik nu niet word geholpen’, zegt Mara. Je zou dan nog wel een bezwaar kunnen indienen en zelfs een rechtszaak kunnen aanspannen. Als je bezwaar wilt indienen, kan dat als je een afwijzing hebt gekregen. ‘In de afwijzing staat hoe en waar je bezwaar kunt indienen’, zegt Bouali.

Maar ook in Tilburg is het niet vanzelfsprekend dat elke student een energietoeslag krijgt. Je moet namelijk aan veel criteria voldoen. Alleen studenten die uitwonend zijn en zelf een energiecontract hebben afgesloten kunnen hier een beroep op doen. Dat is maar een kleine 5% van de studenten.

Hoe vraag je energietoeslag aan?

Volgens de Landelijke Studentenvakbond kan je een paar stappen volgen om energietoeslag aan te vragen. De eerste stap is het aanvragen van energietoeslag via de website van de gemeente waar je woont.

Als je bericht krijgt dat je verzoek is afgewezen, moet je hier binnen twee weken bezwaar tegen maken. Maar als je bezwaar ook is afgewezen, kan je in beroep gaan tegen de beslissing bij de rechter.

Pas op!

Op de website van de Rijksoverheid staat wel een waarschuwing. Er zijn namelijk op dit moment criminelen bezig met het sturen van e-mails, sms’jes of telefoontjes. Hier wordt dan in gezegd dat je het recht hebt op energietoeslag en dan je gegevens vragen. Pas daarom vooral op, want anders heb je straks een nog hogere studieschuld.