Prinsjesdag voor Dummies: dom ben je niet, de dag van het koffertje is gewoon ingewikkeld

Prinsjesdag voor Dummies: dom ben je niet, de dag van het koffertje is gewoon ingewikkeld

De Glazen Koets, Willem met zijn troonrede en de minister van Financiën die met een koffer gaat poseren voor de foto. Het is weer de derde dinsdag van september. Veel financiële informatie en uitgelekte plannen, maar wat is er nu écht belangrijk? En wat bedoelen die ministers met al die lastige woorden?

Mijn 19-jarige brein snapt de eerste regel van de uitgelekte plannen al niet. Elk jaar geven de Jeugdjournaal-video’s mij de meeste kennis. Financiële termen en een berg met getalletjes. Dat is voor mij Prinsjesdag. Een dag waarvan ik de inhoud gewoon wil snappen. En dat gaan we dus ook doen, alles uitleggen. Zo begrijp jij eindelijk de inhoud van die koffer.

Studentenbudget

Er gaat geld naar het leger, het koningshuis en het klimaat. Dit slaan we even over, want we gaan gelijk naar wat er belangrijk is voor jou. Zo gaat het collegegeld volgend jaar minder snel omhoog. Positief! Dit zou namelijk veel eerder gebeuren. Het collegegeld gaat nu in september 2023 omhoog. Het is een stijging van 105 euro. Iets minder positief natuurlijk.

Je gaat dus meer collegegeld betalen, maar er is ook compensatie te vinden in het koffertje. Het minimumloon gaat namelijk per 1 januari met 10 procent omhoog. Jouw bijbaantje gaat dus meer opleveren. Ook de zorg- en huurtoeslagen zullen stijgen.

Voor de uitwonende studenten

Het is geen verassing meer dat de basisbeurs volgend jaar terugkeert. Dat bedrag zal alleen hoger zijn dan verwacht; de inflatie heeft ervoor gezorgd dat er 165 euro per maand bij komt. Dit is wel alleen voor de studenten die op zichzelf wonen en de verhoging zal alleen gelden in het collegejaar 2023/2024.

Misschien nog meer geld voor jou, want de lagere inkomens krijgen dit jaar een energietoeslag van 1.300 euro. Deze maatregel wordt verlengd en huishoudens kunnen dus ook volgend jaar de toeslag ontvangen. Relevant voor studenten? Zeker, want wij kunnen hier ook gewoon voor in aanmerking komen. Een student won afgelopen zomer nog een rechtszaak over de energietoeslag, dus de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Protesten, protesten, protesten

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn: er zijn trekkers onderweg naar Den Haag. De boeren waren van plan om met 150 tractoren het centrum binnen te trekken. Waren, want de politie heeft ze op verschillende plekken al tegengehouden. Sterker nog, de gemeente heeft een noodbevel afgegeven. Dit doen ze vanwege ‘vrees voor de verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag’, aldus de woordvoerder.

De boeren zijn niet de enige die protesteren op de derde dinsdag van september. Verschillende studentenorganisaties maken vandaag een statement voor de student. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maken zich zorgen over de positie van de student en staan op het Plein in Den Haag om het gesprek aan te gaan.

Lesje koopkracht

Nederland zit in tijden van crisis; van corona tot huizennood en de torenhoge energieprijzen. Inflatie is overal te herkennen. Iets wat je veel gaat teruglezen vandaag is dat de koopkracht omhoog zal gaan. De begroting van dit jaar staat ook in het teken van de steun voor de koopkracht. Ze noemen het zelfs een ‘historisch koopkrachtpakket’. Historisch door het bedrag, er wordt namelijk 17 miljard euro ingestopt.

Veel geld dus om de koopkracht weer te verhogen. Prinsjesdag zal vooral in het teken staan van dit onderwerp, dus het is hoogtijd voor een bijlesje koopkracht. Koopkracht is eigenlijk wat we verdienen en wat we daarvan kunnen kopen. Het gaat daar dus heel slecht mee op het moment. De lonen stijgen wel, maar de inflatie (gestegen prijzen) is veel hoger. Als gevolg kan je dus veel minder kopen, dat hebben we allemaal wel gezien in de supermarkten.

Die 17 miljard euro gaat dan ook uit naar maatregelen om de koopkracht weer op koers te krijgen. Die maatregelen horen we bij de troonrede en er zal achteraf nog over gedebatteerd worden. Grote kans dat de maatregelen wel uitgevoerd gaan worden, aangezien de meerderheid van de Tweede Kamer deze voorstellen bedacht heeft.

En? Klinkt alles al een stuk duidelijker? Zo niet, dan is er ook vanavond nog een Jeugdjournaaluitzending. Ga in ieder geval rustig zitten voor de troonrede, neem alle informatie in je op en vergeet ook zeker niet te kijken naar al die gekleurde hoedjes.

Foto: ANP / Prinsjesdag 2019