Studenten houden van ome DUO: studieschuld verdubbeld in 7 jaar tijd

Studenten houden van ome DUO: studieschuld verdubbeld in 7 jaar tijd

Ome DUO, we kennen hem allemaal. Studieschulden zijn niks nieuws voor de Nederlandse studenten. In de afgelopen zeven jaar is de totale studieschuld in ons land namelijk verdubbeld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt donderdag dat het bedrag is opgelopen tot bijna 26 miljard euro. Dit komt neer op ongeveer 16.250 euro studieschuld per student.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dat begint in 2015: de afschaffing van de basisbeurs. Met de basisbeurs kregen studenten iedere maand een mooi bedrag wat ze onder voorwaarden niet terug hoefden te betalen. Maar aan al het goede komt een eind en dus kwam het leenstelsel. Studenten zijn massaal gaan lenen, waardoor het gemiddelde van alle schulden 700 euro hoger ligt dan een jaar eerder.

Grote verschillen tussen bedragen

Maak je vooral niet druk om die studieschuld, want je bent niet de enige. Maar liefst 1,6 miljoen Nederlands hebben een studieschuld, zo’n een op de tien Nederlanders dus. Redelijk goed nieuws: het is voor het eerst in jaren dat dit gelijk is gebleven met het voorgaande jaar.

Tussen al die studieschulden zitten ook kleine bedragen. Zo had acht procent van de 1,6 miljoen Nederlands een schuld van nog geen 500 euro, een zomer niet naar festivals en je hebt het al terugverdiend. Het aantal (oud-)studenten met een hoge studieschuld van minimaal 30.000 euro, is dit jaar wel gestegen tot bijna 300.000 studenten. Dit komt neer op 18% van alle lenende studenten. In 2015 was dat nog 11% met 180.000 studenten. Dus: mocht je een hoge studieschuld hebben, geen zorgen, je bent niet de enige.