Dwangsom dreigt voor Efteling bij meer dan vijf miljoen bezoekers

Dwangsom dreigt voor Efteling bij meer dan vijf miljoen bezoekers

Het sprookjesbos, de python, de vliegende Hollander en Holle Bolle Gijs. Al deze begrippen kun je herkennen van de Efteling in Kaatsheuvel. Het populaire pretpark trok voor Corona gemiddeld 5,26 miljoen bezoekers, maar nu gaat alles boven de vijf miljoen bezoekers geld kosten voor de Efteling. De rechter heeft deze dwangsom opgelegd, omdat de Efteling al jarenlang niet naar de regels heeft geluisterd. Omwonenden waren er klaar mee en stapten naar de rechter.  

Natuurvergunning  

In 2016 is er een natuurvergunning opgesteld voor de Efteling. Hierin stond dat het pretpark maximaal vijf miljoen bezoekers mocht ontvangen vanwege stikstofuitstoot, overlast en meer verkeersbewegingen. Echter heeft het park zich niet gehouden aan deze natuurvergunning. In 2017, 2018 en in 2019 hebben ze de regels overtreden. Dit had geen gevolgen.  

Omwonenden geïrriteerd  


Drie jaar lang heeft het park niet geluisterd en dus raakten de omwonenden geïrriteerd. Zij stapten naar de rechter en die gaf hun gelijk. De oplossing van de rechter was dan ook: een dwangsom betalen.  

 
Uitleg: Wat is een dwangsom eigenlijk?  

Een dwangsom is een dwangmiddel dat de overheid oplegt om ervoor te zorgen dat een bedrijf zich aan de regels houdt. Als het bedrijf toch de regels overtreedt, dan moeten zij een geldbedrag (dwangsom) betalen.  

In dit geval betekent dat dus voor de Efteling dat zij, als ze meer dan vijf miljoen bezoekers halen, per persoon twintig euro moeten betalen aan de overheid.  

Park blijft open 

Echter maakt de Efteling zich, ondanks deze sanctie, nog geen zorgen. Zij denken dat ze dit jaar geen vijf miljoen bezoekers halen. Dit komt mede doordat ze een andere telmethode hebben. Voorheen telde de Efteling alle bezoeken aan het park, ook die van de verblijfgasten. Maar de verblijfgasten slapen in een accommodatie van de Efteling en hoeven hierdoor maar één keer naar Kaatsheuvel te rijden. Zij zorgen dus niet voor extra uitstoot of drukte op de wegen. Daarom telt de Efteling deze verblijfgasten maar één keer.  

Ook heeft het park nog steeds last van de coronamaatregelen waardoor het bezoekersaantal sowieso lager is dan normaal.  

Tot slot heeft het park grote plannen om uit te gaan bereiden en hiermee komt er ook een nieuwe natuurvergunning. Hierdoor zal het park geen vijf, maar zeven miljoen bezoekers kunnen ontvangen. Het plan is al goedgekeurd, maar de Efteling wacht nog op haar vergunning. Als dat eenmaal rond is, zal alles ook veranderen.  

Foto: Jeffrey Peerdeman