Wereld Neushoorndag: zoveel hebben we gemeen met de dieren

Wereld Neushoorndag: zoveel hebben we gemeen met de dieren

Het is feest, want gisteren was het Wereld Neushoorndag. Nu denk je misschien: oké, en? Maar stiekem hebben we best veel gemeen met de dieren. Dus: tijd voor een kijkje in het leven van de neushoorn.

Bij de Brabantse Beekse Bergen hebben ze sinds vorig jaar twee zwarte neushoorns. Dat is bijzonder, want het zijn erg zeldzame dieren. Sowieso zijn neushoorns bedreigde dieren, wat de reden is voor de Wereld Neushoorndag die in 2010 werd gesticht door WWF Zuid-Afrika. Inmiddels heeft het zijn eigen website, merchandise en zelfs een eigen Spotify-playlist. Helaas is deze dag dus nog steeds nodig, om meer aandacht te vragen voor de bescherming van neushoorns. Neushoorns worden namelijk nog elke dag afgeslacht voor hun hoorns die veel geld opleveren in Afrika.

Modderen, eten en luieren

Ooit weleens een dag gehad waarop je alles wat los en vast zat kon eten? Dat hebben witte neushoorns dus élke dag. “Witte neushoorns houden van graven, dus die lopende hele dag te graven. Maar, in gras zit niet heel veel voedingstof, dus ze moeten heel veel eten om hun energie binnen te krijgen,” legt neushoornspecialist Lars Verstegen van Beekse Bergen uit. Stiekem dus hetzelfde als wij studenten die ook de hele dag door eten.

Wat doen ze nou verder op zo’n dag? Ondanks dat ze veel eten, zijn neushoorns best wel luie dieren. Zoals eigenlijk elke student houden neushoorns van niks doen. “Ze zijn altijd een beetje aan het rondlopen of liggen lekker in de modder, wat heel belangrijk is voor ze,” vertelt Verstegen. Neushoorns moeten modderen, omdat hun huid heel gevoelig is en die moet goed onderhouden worden. Verstegen vult aan: “Je kunt die huid het beste onderhouden door in een modderbad te liggen.”

Mensen houden van neushoorns, maar andersom?

Toen de Beekse Bergen vorig jaar de twee zwarte neushoorns in hun park kreeg, kwamen veel mensen op bezoek om te kijken naar de dieren. Neushoorns zijn dus zeker populair onder de mensen, maar neushoorns hebben maar weinig aandacht voor mensen. “Je kan niet zeggen dat een neushoorn houdt van mensen. Bij mensen kun je zeggen: ‘ja, die is heel sociaal, die houdt van mensen’. Maar bij dieren is dat heel lastig, dat kun je van dieren niet zeggen. Een neushoorn is een dier en geen mensen. Ze doen gewoon hun eigen ding,” verduidelijkt Verstegen.