Concurrentiestrijd onder maaltijdbezorgers kan jouw bezorging goedkoper maken

Concurrentiestrijd onder maaltijdbezorgers kan jouw bezorging goedkoper maken

Maaltijdbezorgers, de meesten van jullie zullen er wel een aantal kennen. De bekendste zijn: Takeaway (Thuisbezorgd/Just Eat), Uber Eats en Deliveroo. Vooral op lokaal niveau komen er steeds meer bij. Zo heb je in Tilburg ‘Stichting Maaltijdenexpress Brabant’. De vraag is wat deze concurrentiestrijd met de prijs doet; we blijven tenslotte Nederlanders en met een inflatiegemiddelde van 12 procent afgelopen jaar is alles al duur genoeg.

De prijs zou kunnen zakken door lagere prijzen van concurrenten, maar de prijs zou ook hooggehouden kunnen worden. De partijen zouden zelfs prijsafspraken kunnen maken, dit noemt men kartelvorming en dat is strafbaar. Maar is er een verschil in prijs tussen Brabant en de rest van Nederland? De prijzen die de grote spelers rekenen zijn landelijk overal gelijk. Die van lokale maaltijdbezorgers verschillen wel. Goed nieuws dus voor de Brabanders die verhuisd zijn.

Uit eerdere onderzoeken van onder andere EenVandaag (2022) blijkt dat de prijzen van de drie grote partijen nagenoeg gelijk zijn. Deliveroo en Uber Eats hebben dezelfde prijzen, zij rekenen een commissie van 12 procent van het bestelde bedrag – per bestelling – zonder bezorging of 30 procent met bezorging. Thuisbezorgd doet hier nog een schepje bovenop met een vast tarief van 21 cent aan administratiekosten per bestelling en een commissie van 14 procent zonder en 30 procent met bezorging. Volgens Thuisbezorgd zijn hier geen afspraken over.