Goedkoper leven in dure tijden; dat doe je zo

Goedkoper leven in dure tijden; dat doe je zo

Het kabinet werkt er aan om de koopkracht weer op koers te krijgen. Nog steeds is alles duurder dan voorheen. Wat kun jij nou doen om goedkoop te besparen als student? Onder andere professor economie en energie Machiel Mulder van De Rijksuniversiteit Groningen geeft tips.  

Prijsplafond

Het kabinet werkt aan een prijsplafond. Maar wat is een prijsplafond nou eigenlijk? In Nederland is de energiemarkt niet in handen van de staat, zoals dat in bijvoorbeeld Frankrijk wel bijna helemaal het geval is. Hierdoor wordt bij ons de prijs van energie door de markt bepaalt. Er zit dus geen limiet aan hoogte van de prijs van energie. Daar wil het kabinet dus verandering in brengen.

Een kuub gas kostte in 2021 hooguit 10 cent en een kilowattuur 24 cent. Het plafond waar het kabinet nu aan werkt, komt uit op de volgende bedragen: 1,50 euro voor ’n kuub gas en 70 cent voor een kilowattuur elektriciteit. Nog steeds een ontzettende hoge prijsstijging dus. Heb jij zelf een energiecontract dat misschien wel bijna afloopt of zelfs variabel is, dan is dat natuurlijk heel vervelend. Ik hoor je nu denken, heel leuk allemaal maar ik woon in een studentenhuis en betaal een vaste prijs per maand. Vergeet dan niet het milieu.

Steun vanuit de gemeente

Lees jij dit als Brabantse student die buiten Brabant woont en kwam je eigenlijk uit Tilburg? Dat is dan een beetje jammer. Tilburg heeft namelijk maatregelen getroffen om uitwonende studenten financieel bij te staan. Vooruitlopend op het Rijk. Dat is speciaal want verder doet alleen Middelburg het. Het gaat om een eenmalige energietoeslag van 1300 euro. Tom Daalman, woordvoerder van het college van burgemeester en wethouders begrijpt niet waarom een student anders behandeld zou moeten worden dan een werkende op de arbeidsmarkt. Hij is dus ook blij dat de gemeente dit besluit heeft genomen.

Energiebesparende tips

Maar goed, wat kun jij nou zelf doen om te besparen? Professor economie en energie Machiel Mulder van De Rijksuniversiteit Groningen geeft een aantal tips waarmee jij goedkoop kunt besparen.

Tip 1:

Doe zo veel mogelijk samen met andere studenten. Samen eten betekent dat je maar één ruimte hoeft te verwarmen. In één keer veel tegelijk koken bespaart daar bovenop ook nog energie. Je kunt het dan samen opeten en je bent nog sociaal bezig ook.

Tip 2:

Minder lang douchen. Het klinkt als een cliché maar het scheelt een hoop energie. Probeer niet langer dan vijf minuten te douchen. Gemiddeld staat een Nederlander negen minuten onder de douche. Breng je dat terug naar vijf minuten, dan bespaar je met de huidige gasprijzen tot wel 130 euro per jaar! (Bron: Milieucentraal.nl) Mocht je nou toch lekker lang en onbezonnen willen douchen? Dan heeft Mulder nog een pro tip. Namelijk: maak zo veel mogelijk gebruik van studentenvoorzieningen. “Heeft je campus een sporthal? Ga daar dan bijvoorbeeld douchen.”

Tip 3:

In de winter is het vroeger donker en dus koelt het buiten sneller af. Daarom moet je volgens Mulder in een ritme komen waar je ’s avonds vroeg naar bed gaat. “Het zijn juist die late uren waarin het verwarmen van een ruimte nog meer energie kost dan overdag.”

“Zuinig omgaan met elektriciteit is ook belangrijk”, zegt Mulder. Volgens hem valt er een hoop te winnen als je je gedrag aanpast. Dat zit hem dan in de kleine dingen. “Als je je huis verlaat, zorg dan dat er geen apparaten meer op stand-by staan.”

De professor wil wel benadrukken dat je echt heel veel wint met het verminderen van de zogenaamde “warmtevraag”. Dat betekent hoe hoog jij jouw thermostaat zet en de energie die nodig is om tot die ingestelde temperatuur te komen. In verhouding bespaar je hier echt veel meer op dan letten op stand-by verbruik. Bepaal dus voor jezelf goed of je een ruimte écht verwarmd moet hebben, of dat de kraan daar wel dicht kan.

De tips van Professor Mulder zijn dus echt goedkope manieren om te besparen want je hoeft er in principe niks voor aan te schaffen. Maar, je kunt nog meer doen!

Tip 4:

Ga naar de kringloop. Je hoeft je al lang niet meer te schamen als je naar de kringloop gaat. Waar het vroeger een taboe was omdat je misschien wat minder centen had, is het nu helemaal hip om te ‘thriften’. Zowel kleding als je huisraad tik je er voor een prikkie op de kop. Dat er meer studenten hun spullen bij de kringloop kopen merkt ook Rik van Bree, manager van kringloopwarenhuis ‘Het Goed’ in Eindhoven, “Er lopen meer jonge mensen rond in de winkel dan vroeger. Je zag voorheen niet zo vaak studenten grote spullen kopen. Nieuwe spullen worden steeds duurder. Studenten komen bij ons tegenwoordig ook witgoed en meubels kopen. Wij proberen onze prijzen hetzelfde te laten ook al zitten wij nu ook opgescheept met een energierekening die twee keer zo hoog is.”

Tip 5:

Vervang spaar- en gloeilampen voor ledlampen. Bijna alle energie van een gloeilamp gaat namelijk in warmte zitten en niet in licht. Je huis verwarmen met gloeilampen is dus niet efficiënt. Laat dat maar gewoon aan de centrale verwarming over. Ledlampen zijn negentig procent efficiënter en je hoeft er tegenwoordig ook geen hypotheek meer voor af te sluiten om ze aan te schaffen. Wil je nog goedkoper aan zo’n lampje komen? Kringloopwinkels – ja daar zijn ze weer – hebben ook steeds vaker ledlampen.

Tip 6:

Hang extra dikke gordijnen op. Het wonen in een oude woning is in de winter echt geen pretje. Zeker niet als je huis nog van dat prehistorische enkelglas heeft met een houten kozijn. Dan tocht het waarschijnlijk van hier tot Tokio. Het zou een hele hoop schelen als je dikke gordijnen ophangt. Het wordt in de winter toch vroeg donker dus kun je ze op tijd sluiten. En anders zet je gewoon een ledlamp aan.

Tip 7:

Was op een lagere temperatuur. Jouw mooie blouse of sweater heeft vast niet elke keer dat je ze in de was gooit een enorme vlek op zich. Je wasmachine op 30 graden in plaats van 60 graden zetten, scheelt zo dertien cent per wasbeurt (Bron: Milieucentraal.nl). Vaak hebben wasmachines ook een energiebesparende knop waarmee ze minder water verbruiken. Je wasje doet er dan wel net iets langer over. Ben je klaar met je was, gooi deze dan niet in de droger maar gebruik gewoon zo’n ouderwets droogrek.